Alle zorgverzekeraars in 2022

De meeste verzekeraars opereren zelfstandig, hebben een eigen klantenservice en inkoopbeleid, maar zijn zelf geen risicodrager.

Labels

Labels zijn onderdeel van een bedrijf of verzekeraar, maar hebben vaak wel een eigen klantenservice. Qua bedrijfsvoering en inkoopbeleid zijn ze meestal niet (geheel) zelfstandig.

Volmachten

Er zijn ook een aantal volmachten actief in Nederland. Volmachten zijn geen zorgverzekeraars, maar ondernemingen die zorgverzekeringen (basis en aanvullend) van een andere verzekeraar aanbieden, de administratie van lopende verzekeringen voeren en schadeclaims afwikkelen.

Hieronder staat een overzicht van alle partijen die in Nederland zorgverzekeringen aanbieden. Iedere verzekeraar kan worden geïdentificeerd met een zogenaamde UZOVI-code. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor declaraties door zorgaanbieders.

Achmea

Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland met bijna 15.000 werknemers. Ook op het gebied van zorgverzekeringen is Achmea marktleider. Het concern heeft met zo'n 5 miljoen klanten en een marktaandeel van bijna 30 procent. Zilveren Kruis is met 3,5 miljoen verzekerden verreweg de grootste verzekeraar van het concern. Andere grote en bekende zorglabels zijn FBTO en Avéro Achmea. Verder is Zilveren Kruis risicodrager voor bekende verzekeraars als De Friesland en Interpolis. Het hoofdkantoor van Zilveren Kruis is gesitueerd in Leiden.

ASR

ASR is een grote Nederlandse verzekeraar. Sinds een aantal jaar speelt ASR ook een prominente rol op het gebied van zorgverzekeringen. ASR heeft twee labels binnen de zorg productlijn, namelijk De Amersfoortse en Ditzo. Inmiddels heeft het concern 2 procent van de zorgverzekeringsmarkt in handen. Dat is een stuk meer dan een aantal jaar geleden.

CZ

CZ is de op twee na grootste zorgverzekeraar in Nederland en een niet op winst gerichte waarborgmaatschappij. De CZ groep beheert verzekeraar CZ en Just (voorheen CZdirect). Daarnaast is het concern risicodrager voor Nationale Nederlanden (NN) en OHRA. Het concern heeft een marktaandeel van 21,2 procent in 2018, goed voor ongeveer 3,6 miljoen verzekerden. Het hoofdkantoor van CZ staat in Tilburg.

DSW

DSW is een kleine, maar uitstekend beoordeelde ziektekostenverzekeraar uit Schiedam. De verzekeraar heeft ruim ongeveer 600.000 verzekerden die zijn verspreid over drie labels: DSW, Stad Holland en InTwente. Van deze drie is DSW zelf verreweg de grootste. Traditiegetrouw is DSW de eerste verzekeraar die de nieuwe premies voor het volgende verzekeringsjaar aankondigt. De directeur van DSW is Chris Oomen.

Eno

Eno is het kleinste zorgverzekeringsconcern in Nederland met een marktaandeel van 0,9 procent. De verzekeringsgroep werd al in 1860 opgericht. Onder Eno vallen twee zorgverzekeraars, namelijk die van Salland en ZorgDirect. ZorgDirect biedt een nationale restitutiepolis en Salland biedt een regionale naturapolis. Daarnaast is er een label voor mensen die tijdelijk in Nederland komen werken, genaamd HollandZorg.

iptiQ

IptiQ is een nieuwe verzekeraar op de Nederlandse zorgmarkt. Het concern is onderdeel van het Zwitserse moederbedrijf Swiss Re en neemt drie bestaande verzekeringslabels onder haar hoede, namelijk: Promovendum, Besured en National Academic. IptiQ heeft een marktaandeel van 1,2 procent.

Menzis

Menzis is de op drie na grootste zorgverzekeraar in Nederland met ongeveer 2,2 miljoen verzekerden in Nederland. Vooral in de Noordelijke Provincies van Nederland is Menzis goed vertegenwoordigd. De Menzis groep kent drie onderliggende verzekeraars (Menzis zelf, Anderzorg en Hema) en een collectiviteitslabel, genaamd PMA. Het hoofdkantoor van Menzis is gevestigd in Wageningen.

ONVZ

ONVZ is een kleine Nederlandse verzekeringsmaatschappij die uitsluitend zorgverzekeringen aanbiedt. Het concern kent ongeveer 450.000 verzekerden die zijn ondergebracht bij drie labels: ONVZ, PNOzorg en VvAA. Alle drie de verzekeringen staan bekend om uitgebreide aanvullende verzekeringen, vrije zorgkeuze en uitstekende klantenservice, getuige de klantbeoordelingen.

VGZ

VGZ is het op één na grootste zorgconcern in Nederland met ongeveer 3,8 miljoen klanten in Nederland. VGZ heeft geen winstoogmerk en biedt zorgverzekeringen aan via ruim 13 verschillende labels en volmachten. Een aantal bekende labels/onderliggende verzekeraars zijn Univé, IZA, IZZ en Bewuzt. Het hoofdkantoor van VGZ staat in Arnhem. Naar eigen zeggen zijn er bij VGZ zelf ruim 2,1 miljoen Nederlanders verzekerd.

Volmachten

Volmachten zijn geen echte verzekeraars, maar ondernemingen die zorgverzekeringen (basis- en aanvullende verzekeringen) van andere zorgverzekeraars aanbieden, evenals de administratie van lopende verzekeringen voeren en schadeclaims afwikkelen.

Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid is een kleine verzekeraar, vooral actief in de regio Leiden. De verzekeraar heeft een marktaandeel van 2,8 procent.