Basis Zorgverzekering

De basiszorgverzekering is de verzekering die de regering heeft samengesteld. Het is een verplichte verzekering en het dekt zoals de naam al zegt de kosten van de medische hulp waar iedereen recht op heeft. Elk jaar heb je de keuze om bij je huidige zorgverzekering te blijven of over te stappen.
De overheid bepaalt welke zorg hierin zit en dit is dus bij elke verzekeraar hetzelfde. Elke basisverzekering dekt onder andere:

Huisarts
Medische specialisten
Geneesmiddelen
Ziekenvervoer
Verloskundige zorg
Kraamzorg

Er zijn 4 soorten basis zorgverzekeringen

Bij het kiezen van een nieuwe basis zorgverzekering 2019 moet je goed opletten. Na onderstaand advies m.b.t. vrije artsenkeuze kun je gebruik maken van de zorgvergelijker op Vergelijk de zorgverzekeringen.nl.

Naturapolis / budgetpolis (is de goedkoopste variant)
Je zorgverzekeraar heeft een contract met geselecteerde zorgaanbieders. Hierbij gaat het dus niet om alle ziekenhuizen en therapeuten, maar heb je beperkte keuze. Heb je een behandeling ondergaan? De rekening wordt direct automatisch naar de zorgverzekeraar gestuurd.

Restitutiepolis
Hier is er volledige keuze vrijheid / vrije artsenkeuze. Je betaalt de rekeningen van zorgverleners in sommige gevallen eerst zelf (voorschot). Daarna dien je de ziektekosten in te dienen bij de zorgverzekeraar waarna deze de gemaakte kosten zal terugbetalen.

Gecombineerde polis
Dit is een combinatie van de naturapolis en restitutie zorgverzekering. Wat inhoud dat verzekeraars met sommige zorgverleners afspraken gemaakt en met anderen niet. Beide worden gewoon vergoed, echter zal de financiƫle afwikkeling op 2 manieren verlopen.

(Gedeeltelijk) gecontracteerde restitutiepolis
De zorgverzekeraar heeft contracten met bepaalde verleners, welke duidelijk vooraf inzichtelijk zijn. Ga je toch naar een andere zorgaanbieder, dan wordt de rekening niet of gedeeltelijk vergoed.

Let dus goed op bij het kiezen van je (nieuwe) basis zorgverzekering of deze de service verleent welke je verwacht.